A robbanásbiztos ventilátor alkalmazási területei

Vannak területek, ahol törvényi előírás a robbanásbiztos ventilátor alkalmazása. Nem véletlen, hiszen ennek be nem tartása nagy veszteséget okozhat!

A robbanásbiztos ventilátor alkalmazási területei

Elsősorban azokban az üzemekben, ipari létesítményekben kötelező ennek alkalmazása, ahol törvényi előírás szabályozza. Itt természetesen muszáj robbanásbiztos ventilátor alkalmazása.
Ezek főként olyan üzemek, ahol vegyi anyagok szabadulnak fel, és ennek alkalmazása helyett más megoldás nem jöhet szóba. Melyek ezek az üzemek?

  • a vegyi anyagokat előállító üzemek,A robbanásbiztos ventilátor alkalmazási területei - thermoplastkft.hu
  • a gyógyszergyárak,
  • a laboratóriumok,
  • a vegyi- és galvánüzemek,
  • a festő- és fényezőüzemek,
  • az akkumulátorokat előállító üzemek, akkumulátortöltő helyiségek,
  • illetve a borospincék stb.

Azonban nem mindenhol köteleznek jogszabályok, rendeletek arra, hogy robbanásbiztos ventilátorokat építsünk be. De tudni kell, hogy ezek a ventilátor típusok tökéletesen üzembiztosak, nagyfokú biztonságot nyújtanak, így véleményünk szerint érdemes olyan területeken is alkalmazni, ahol nem előírás, nem feltétlenül kötelező.

Milyen biztonságot jelent a robbanásbiztos ventilátor

Nyilvánvalóan nagyon sokakban felmerül a kérdés, hogy mitől lesz egy ventilátor robbanásbiztos, vagyis mi biztosítja ezeknek a berendezéseknek a magas szintű biztonságát?A robbanásbiztos ventilátor alkalmazási területei - thermoplastkft.hu
Több tényező is van, amelyek ezt biztosítják. Nézzük meg, hogy melyek ezek a tényezők!

  • Elsőként a gyártás során felhasznált alapanyagot említenénk. A robbanásbiztos ventilátorok alapanyaga a PP-EL-s műanyag. Ennek fő tulajdonságai az antisztatikusság, égésgátoltság, valamint UV-állóság. Már ez a három együttesen meglévő tulajdonság is elegendő ahhoz, hogy biztosak legyünk ezeknek a rendszereknek a megbízhatóságában.
  • Másodsorban meg kell említenünk a robbanásbiztos motort, ami a ventilátort hajtja. Alapvetően a robbanásbiztos ventilátorok 400 V, 50 Hz feszültségű és IP 55 védettségű motorokkal készülnek, illetve készülhetnek frekvenciaváltóhoz alkalmas motorral.

Milyen előnyökkel rendelkezik ez a ventilátor típus?

Azon túl persze, hogy ezek a ventilátor típusok biztonságot és védelmet nyújtanak, rendelkeznek még néhány előnyös tulajdonsággal az egyéb légtechnikai megoldásokkal szemben.
Köszönhetően annak, hogy a robbanásbiztos ventilátorok PP-EL-s műanyag alapanyagúak, tartósak, nem korrodálódnak és csak minimális karbantartást igényelnek.

Már önmagában ez a néhány felsorolt előnyös tulajdonság is alátámasztja, hogy olyan minőségi szintet képviselnek a robbanásbiztos ventilátorok, amely bőven elegendő ahhoz, hogy egy beruházás ezen eszközök beépítésével gazdaságos legyen, és hosszú távon biztosítsa a megfelelő biztonságot.